Wat is DNS refresh en wat houd dit precies in
DNS refresh is een term die wij vaak gebruiken in onze ticket antwoorden in onze online chat. DNS refresh of verversing vindt plaats bij elke wijziging op DNS gebied. Dus of je nu een TXT record toevoegt voor devalidatie bij Google Search Console. Of dat je een DKIM DNS record toevoegt voor betere beveiliging van jouw email adressen op het domein.
Een DNS record aanpassen is zo gedaan, dus waarom melden we steeds dat er rekening gehouden dient te worden met de DNS refresh voor elke aanpassing?
DNS Refresh uitgelegd
DNS records en domeinnamen aan zich worden over de gehele wereld gebruikt, om een website te openen in de browser, om een mail te verzenden. Vrijwel alles met betrekking tot een website gaat via DNS. Met DNS wordt het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om naar MijnHostingPartner.nl te gaan via de browser, in plaats van naar een nietszeggend IP adres. Als DNS records er niet waren die het IP adres wijzen of koppelen aan een domeinnaam dan zouden jouw favoriete websites niet te onthouden zijn aan hun domeinnaam, maar aan hun IP adres. En hoeveel IP adressen ken je uit je hoofd? Een domeinnaam is enormgemakkelijker te onthouden.
Elke aanpassing die je echter maakt aan een DNS record, maakt niet uit wat voor DNS record. Zal even duren voordat dit overal is doorgevoerd of geüpdatet. Elke internetprovider zoals KPN of Ziggo moet dit namelijk ook doorvoeren in hun systemen om de nieuwe informatie door te voeren. Met een .nl domeinnaam kan dit al heel snel gaan, zo zijn wijzigingen die je maakt aan een .nl domeinnaam al normaal gesproken binnen 3 ~ 6 uur te zien bij jouw lokale computer. En vaak al sneller dan dat. Het kan echter zo zijn dat een wijziging ook 24 uur kan duren voordat dit pas zichtbaar is. Dit is namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren.
Het internet bestaat namelijk niet uit een centrale server die alles aanstuurt, maar vele tienduizenden, of zelfs miljoenen computers die allemaal samenwerken om informatie, websites of bestanden beschikbaar te stellen op het internet. Wanneer jij in Japan zit en iets uit Nederland opvraagt zoals een leuke blog post van MijnHostingPartner.nl, dan zal dit langer duren dan wanneer iemand dit in Amsterdam opvraagt. Dan hebben we het hier met data over milliseconden. Maar de achterliggende DNS kan wel even op zich laten wachten voordat dit verwerkt is. Dit moet namelijk niet op 1 computer, netwerk of server bijgewerkt worden, maar over velen. Daarom duurt een DNS refresh wat langer dan een pagina aanpassen.
.com Refresh
Om ook die redenen kan een DNS refresh bij een .com domeinnaam langer duren dan bij een .nl domeinnaam. Een .com domeinnaam isnamelijk over de gehele wereld aanspreekbaar en moet dus over velen verschillende netwerken worden bijgewerkt. Met een .com domeinnaam kan dit daarom maar zo 48 uur duren voordat je dit pas lokaal terugziet bij jouw op de computer.
TTL of Time To Live
DNS refresh en TTL gaan eigenlijk hand in hand, elk DNS record krijgt een automatische TTL van 3600 MS toegewezen. Dit is de tijd dat de pakketjes even blijven hangen in een lokaal netwerk. Zodra je iets wijzigt in de DNS dan dient dus even gewacht te worden en ververst voordat je dit pas ziet in het lokale netwerk. Een nieuw DNS record wat je toevoegt is vaak vrijwel direct in te zien, terwijl als je een bestaand record aanpast dit een stukje langer kan duren.
Wat kan je eraan doen?
Niet zoveel is hier het antwoord, geduld is hierbij de beste wijze om hiermee om te gaan. Bij MijnHostingPartner.nl hebben we al een wereldwijde DNS oplossing die het razendsnel maakt om bijgewerkt te worden. Maar steeds kan dit nog tijd kosten. Wel kan je als je dit na de normale wachttijd nog steeds niet terugziet nog een aantal acties proberen. Namelijk het “flushen” van je lokale DNS. En het legen van de cache van je browser. Waar het legen van je browser cache nog de meest voorkomende oorzaak is. Dit doe je gemakkelijk door even een incognito scherm te openen met CTRL + SHIFT + N in de meeste browsers, of even op de pagina een aantal keer op CTRL + F5 te drukken.
De DNS flushen doe je via de command prompt binnen Windows met het volgende commando: