Wat is zoekvolume?

Bekijk ook eens een van de onderstaande artikelen

Aandachtspunten bij het kiezen van een WordPress Thema

Een thema is een belangrijke keuze binnen het Content Management Systeem WordPress
Lees meer

Python hosting

Als je een Python-project online wilt brengen is betrouwbare en flexibele
Lees meer

Zijn jouw website doelen behaald in 2024?

Werk aan een website is nooit geheel af en hier zal altijd nog werk inzitten
Lees meer

Wat is zoekvolume?

Wanneer je aan een website begint komen een hoop verschillende termen op je af, in de wereld van jouw website gereed maken voor het verkrijgen van verkeer vanuit zoekmachines is Zoekvolume een begrip wat vaak genoemd wordt. Laten we in deze blog post een kijkje nemen naar wat dit precies inhoudt, en in welke mate je hierin rekening mee dient te houden voor het maken van content voor je website. 

Zoekvolume = hoeveel wordt er gezocht naar een onderwerp 

Zoekvolume geeft simpelweg aan hoe vaak er in een bepaalde periode gezocht wordt naar een specifieke term of onderwerp binnen zoekmachines zoals Google. Dit cijfer helpt je in te schatten of er daadwerkelijk interesse of vraag is naar het onderwerp waar je content over wilt maken. Hoe hoger het zoekvolume, hoe groter de kans dat jouw content bezoekers kan aantrekken—mits je het goed aanpakt natuurlijk. 

Wat ook in gedachten gehouden dient te worden is dat naarmate een zoekterm populairder is, des te meer concurrentie je hiervoor zult hebben van andere websites in de zoekresultaten. Het komt zelden meer voor dat er niet een andere partij is die je voor is geweest met het schrijven over een onderwerp. 

Google Trends als gratis methode om hier inzicht in te krijgen

Google Trends is een gratis tool die je kunt gebruiken om enig inzicht te krijgen in hoeveel er gezocht wordt naar een onderwerp of zoekterm. Hier geld voornamelijk voor dat dit voor de grote termen inzicht kan geven. Kleinere zoektermen of specifiekere zijn hier vaak niet zinvol in.

Hier zijn dan tools zoals Semrush of Ahrefs beter in om het actuele zoekvolume hierin aan te geven, nadeel hieraan is uiteraard dat hier ook een prijskaartje aan vast zit. Wat zeker voor kleinere ondernemingen of hobby projecten aardig aan de prijs kan zijn. Als je net begint is het dus vaak noodzakelijk om hier wat creatiever in te zijn, en dit onderzoek zelf te verrichten. 

Zoek zelf naar onderwerpen waar je over wilt schrijven binnen Google

Een eenvoudige tactiek die je kan toepassen is om een kijkje te nemen waar zoal content al over geschreven voor is binnen je branche of niche, neem een kijkje binnen Google en voer hier enkele belangrijke zoektermen in die jij al in gedachten had. Google geeft je namelijk ook diepere of aansluitende vragen die jij kan inzetten om hier specifieker in te richten, of juist een idee kunt krijgen waar gebruikers nog meer naar zoeken binnen een zoekterm. 

Wat is zoekvolume?

Is dit anno 2025 nog relevant? 

Zoekresultaten worden steeds meer gepersonaliseerd door niet alleen Google, maar ook binnen andere zoekmachines. Ook is er een grote verandering gaande hoe mensen zoeken naar informatie op het internet. Steeds vaker wordt hier namelijk A.I. voor ingezet om informatie van meerdere bronnen (websites) naast elkaar te vergelijken en zo een breder beeld te krijgen, zonder de directe inzage van deze bronnen. Individueel zoekvolume naar een bepaald keyword of zoekwoord wordt hierdoor niet alleen lastiger te bepalen of aan te geven, maar neemt ook in de waarde af.

Waar voornamelijk naar gestuurd wordt in de laatste richtlijnen van Google is om content te schrijven die je zelf interessant vind, passie en expertise voor hebt, en terugziet naar welke content jouw bezoekers het meeste mee omgaan. Neem dus zelf een kijkje naar je branche, en ook binnen je eigen bedrijf of hobby, om een idee op te doen naar welke onderwerpen het populairst zijn. En waar zowel beginners of leken naar zoeken, en meer geavanceerde gebruikers of bezoekers. Zo kan je jouw content plan hierop aansturen, en beginnen met het schrijven van Content die niet enkel binnen Google belangrijk is, maar ook bij je lezers. 

Klaar om aan de slag te gaan met je eigen website?

Of je nu een blog, webshop of portfolio wilt starten—een solide basis begint bij betrouwbare hosting. Met de Linux hosting van Webhoster.nl kies je voor snelheid, stabiliteit en gebruiksgemak, zodat jij je volledig kunt richten op het maken van waardevolle content. Begin vandaag nog en ervaar zelf het verschil.

👉 Ontdek onze Linux hosting pakketten en zet je eerste stap online!