WordPress comments in prullenbak automatisch verwijderen
Comments of berichten binnen je WordPress website zijn vaak een manier waarop veel SPAM binnenkomt, indien je onze eerdere tips hebt gevolgd voor het herkennen van SPAM dan zal je prullenbak na een zekere periode al snel vol lopen. Een handige tip die je kan gebruiken is om de Prullenbak automatisch te laten opschonen. Dit kan eenvoudig via een toevoeging binnen je wp-config.php bestand. Laten we dit behandelen in deze blog post!
WordPress berichten in de prullenbak automatisch verwijderen
Om berichten die in de prullenbak staat automatisch te laten verwijderen kan je een kleine toevoeging maken in je wp-config.php, oftewel het configuratiebestand van jouw WordPress website. In dit bestand staan bijvoorbeeld ook zaken zoals je databases gegevens en prefix, de mogelijkheid om uitgebreide foutmeldingen aan te zetten en meer. Om de aanpassing hiervoor te maken open je dit bestand door in te loggen met je FTP account binnen je hosting space, en naar het wp-config.php bestand te navigeren. Dit open je vervolgens met regulier kladblok, of Visual Studio Code zoals wij dit doen in dit voorbeeld.
Navigeer hierna naar het onderstaand gedeelte om de custom waarde toe te voegen.
Voeg hier de volgende regel aan toe:
Dit zorgt ervoor dat de prullenbak automatisch wordt geleegd na 7 dagen. Elke 7 dagen wordt jouw WordPress prullenbak voor de comments hierna dus leeggemaakt. En enige comments die hierin staan dus permanent verwijderd. Mocht je dit liever langer of korter hebben dan is dit ook mogelijk. Voer simpelweg de gewenste waarde in dagen toe. Dus voor een standaard maand dus bijvoorbeeld 30. Of om de drie dagen 3.
Sla de wijzigingen vervolgens op en upload dit weer via FileZilla, of sla de wijzigingen direct op binnen FileZilla. De aanpassing is dan direct live. En zal in de toekomst automatisch de prullenbak leegmaken in de ingevoerde tijdsbestek.
SPAM comments identificeren en filteren
Om SPAM comments te identificeren en te filteren hoef je hier niet perse een plug-in voor te installeren, een plug-in hierin zet namelijk de data door naar derde partijen, en kan ervoor zorgen dat je de privacy policy hiervoor dient aan te passen. Het is dus vaak eenvoudiger om dit zelf te filteren.
Een filter wat je kan instellen wat vrijwel alle SPAM eenvoudig oppikt is door te filteren op hyperlinks of links in berichten. Met aardige zekerheid is vast te stellen dat berichten met een link SPAM is. Dit kan je eenvoudig filteren door binnen WordPress naar Settings -> Discussion te gaan, en hier het filter op de volgende wijze toe te voegen bij Disallowed Comment Keys:
Dit filtert elk bericht eruit wat een link toevoegt. En verplaatst dit automatisch naar de prullenbak.
WordPress berichten, heeft dit nog toegevoegde waarde?
De waarde van berichten in WordPress is anno 2024 nog af te vragen, berichten zullen namelijk voor 99.99 procent SPAM zijn, van bots die proberen een backlink te plaatsen. Er worden naar eigen ervaring in de laatste jaren nog maar bar weinig legitieme berichten geplaatst op websites of op je content.
Dit komt voornamelijk doordat de plek van discussie vrijwel volledig gemigreerd is naar Sociale Media, in plaats van direct op websites zelf. Met het persoonlijk runnen van drie websites sinds 2019 zijn er in totaal 30 legitieme berichten geplaatst door bezoekers verspreid over deze websites. Met in vergelijking duizenden SPAM berichten die gefilterd en verwijderd zijn. Met zoon 100 SPAM comments per week. Of het hierdoor nog de moeite waard is wordt hierdoor in twijfel getrokken. Wel zijn de legitieme berichten vaak een aanvulling op een stuk content, en kan ook betrokkenheid tonen aan andere bezoekers.
Overweeg dus of je berichten wel wilt aanzetten binnen je WordPress website, en of het voor jouw waard is om dit toe te voegen aan je werkzaamheden. Wat met het automatisch legen van de prullenbak al wel wat scheelt hierin.
Wil je ook de juiste fundering voor jouw website? Neem dan nu een Linux hosting pakket af bij Webhoster.nl!