Koppeling Google Search Console aan Analytics
Voor meer inzicht binnen Google Analytics is Google Search Console te koppelen, hierdoor krijg je meer inzicht in welke zoekopdrachten worden gebruikt door gebruikers om op jouw website terecht te komen. En enige andere verdere informatie die jij kunt gebruiken om beter te bepalen wat er exact gebruikt wordt om binnen je website te landen.
Koppelen van Google Search Console aan Google Analytics
Het koppelen van Google Search Console geeft je toegang tot enkele belangrijke data die je gelijk kunt inzien binnen Google Analytics. Zo hoef je voor de belangrijkste informatie niet twee plekken te bezoeken om een rapport op te maken voor het verkeer vanuit Google naar je website toe. Voor meer gedetailleerde informatie is het nog wel nodig om separaat Google Search Console te bezoeken. Maar de belangrijkste datasets zijn gelijk hierna beschikbaar in Google Analytics.
Voor vrijwel elke website raden we aan om gelijk in het begin zowel Google Search Console als Google Analytics te activeren voor je website, zo krijg je namelijk toegang tot historische data vanaf dat moment. Je kan hierdoor bijhouden en optimaliseren, dit om niet alleen inzicht te krijgen in de data van je bezoekers. Maar ook om jezelf te motiveren voor het maken van content voor je hobby website, freelance portfolio, of juist je bedrijvenwebsite.
Het koppelen van Google Search Console aan Google Analytics is eenvoudig te doen, en kan je op de volgende wijze doen:
Log in op Google Analytics Ga naar analytics.google.com en log in met het Google-account dat gekoppeld is aan je website.
Selecteer de juiste property Kies in het overzicht de juiste property van de website waarvoor je de koppeling wilt maken.
Ga naar Beheer (Admin) Klik linksonder op het tandwiel-icoon om naar de beheeromgeving te gaan.
Kies voor ‘Gegevensstreams’ (bij GA4) Onder de kolom ‘Property’ klik je op Gegevensstreams. Selecteer hier de stream van je website.
Scroll naar beneden naar ‘Gekoppelde producten’ In het detailscherm van je gegevensstream, scroll je naar beneden en klik je op Gekoppelde producten.
Selecteer ‘Search Console koppelen’ Je ziet hier verschillende koppelopties. Klik op Search Console koppelen.
Koppeling maken met Search Console Klik op Koppeling maken en selecteer het juiste Search Console-account dat hoort bij jouw domein. Je moet hiervoor beheerder zijn van zowel de Analytics-property als de Search Console-property.
Bevestigen en opslaan Controleer of je de juiste gegevens hebt geselecteerd en klik op Volgende. Bevestig de koppeling en klik op Opslaan.
Data inzien via Google Analytics Na de koppeling kun je de Search Console-gegevens bekijken in Google Analytics via:
Rapporten > Acquisitie > Zoekverkeer vanuit organisch zoeken (Search Console)
Let op: het kan tot 24 uur duren voordat de gegevens zichtbaar worden in je Analytics-rapporten.
Inzichten inzien binnen Google Analytics
Om de inzichten in te zien binnen Google Analytics kan je na de bovenstaande stappen hebben gevolgd naar het menu in Google Analytics gaan, en vervolgens rapporten -> Google Search Console (onderaan het menu) te selecteren. Hier is vervolgens de data van Google Search Console in te zien. En zo te gebruiken om te noteren waar de successen hebben gelegen, en waar nog verbetering in te brengen is.
Zoekopdrachten

In het eerste menu item is de optie Zoekopdrachten te selecteren, dit geeft je vervolgens inzicht in de klikken die zijn ontstaan vanuit de Google Zoekresultaten, de vertoningen, de klikfrequentie, en de gemiddelde positie die jouw zoekwoorden hebben.
Deze 4 datasets zijn voor elke website belangrijk om in de gaten te houden en waar mogelijk te verbeteren, natuurlijke zoekresultaten vanuit Google hoef je namelijk niet direct per klik voor te betalen zoals met advertenties. En zijn dus een aanwinst voor elk soort website wat afhankelijk is van zijn bezoekers.
Organisch zoekverkeer van Google
Binnen het rapport Organisch zoekverkeer van Google kan je inzicht krijgen in de pagina’s die verschijnen en resultaten generen binnen de Google Zoekresultaten, hierin zie je jouw pagina’s die verschenen zijn in de zoekresultaten, en kan je hierdoor meer inzien welke pagina’s de resultaten binnenkrijgen en de successen boeken. Jouw succesvolste pagina’s kunnen voor meerdere zoektermen of specifieke zoekwoorden ranken. Houdt dit bij in het zoekopdrachten item, of controleer dit zelf binnen Google Search Console nog door te filteren op pagina, en de gekoppelde zoekwoorden hierin weer te geven.
Zo kan je kijken welke zoekwoorden of termen jouw website voor ranked, en welke de beste resultaten brengen. Zo kan je jouw toekomstige content hierop aanpassen, en waar nodig wijzigingen maken in de wijze waarop je publiceert. Zo haal je het meeste uit zowel Google Analytics en Google Search Console.
Wil jij ook de beste fundering voor jouw volgende project? Neem dan een kijkje in onze voordelige en snelle Linux Hosting pakketten!