Aandachtspunten bij het kiezen van een WordPress Thema

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

Webhoster18-12-2024

Gratis tools beschikbaar maken op je website

Een marketing tactiek die gebruikt kan worden om publiciteit en natuurlijk
Lees meer
Webhoster06-12-2024

Kan ik gratis een website maken?

Het is mogelijk om gratis een website te maken voor het betrouwbaar hosten
Lees meer
Webhoster13-12-2024

Wat is Varnish Cache en hoe gebruik je het?

Snelheid van websites is cruciaal in het succes hiervan. Gebruikers verwachten
Lees meer
Webhoster15-01-2025

Aandachtspunten bij het kiezen van een WordPress Thema

Een thema is een belangrijke keuze binnen het Content Management Systeem WordPress, hier is namelijk niet alleen het uiterlijk van jouw website mee verbonden, maar ook de veiligheid, prestaties, en functionaliteit. De keuze hierin is dus een belangrijke overweging die je dient te maken. Laten we in deze blog post een kijkje nemen naar wat je hiervoor kunt nakijken, en hoe je jouw thema uitkiest. 

WordPress is mede zo populair door de beschikbaarheid van vele duizenden gratis en betaalde thema’s waarmee je jouw website kunt aankleden naar wens. Het is echter ook het geval dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hierom is het handig om voor jezelf een checklist te maken met de punten die jij het belangrijkst vindt aan een thema, en ga hierna onze checklist af om ervoor te zorgen dat dit thema ook veilig is in gebruik, en als alles in orde is, ook voor een langere periode te gebruiken is. Het is namelijk vaak toch meer werk dan belooft wordt om over te stappen van thema. 

Regelmatige updates aan het thema en beoordelingen

Twee van de belangrijkste zaken die je dient te controleren, zijn of er regelmatige updates worden gemaakt aan het thema en wat andere mensen zeggen over het thema. Regelmatige updates zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat het thema veilig en snel blijft, en beoordelingen om te zien wat anderen ervaren met het gebruik van het thema. Niet alle beoordelingen zijn natuurlijk even betrouwbaar, en je zal hier het e.e.a. met een korrel zout dienen te nemen. Maar als het thema 200 negatieve beoordelingen heeft en maar 2 goede dan kan je zelf al vaak raden dat er wat mis mee is. 

Is al je gewenste functionaliteit hierin? 

Met het noteren van je gewenste functionaliteit is het ook raadzaam om vervolgens een thema uit te kiezen die het meest overeenkomt. Je kan missende functionaliteit wel vaak met plug-ins toevoegen. Maar het is in veel gevallen beter om zoveel mogelijk al in het thema te hebben zitten. Meer plug-ins betekend namelijk ook meer verschillende bronnen die ingeladen dienen te worden, wat weer betekent dat jouw website hierdoor vertraging kan ervaren. 

Is het een child thema of een volwaardig thema

In de meeste gevallen raden we af om voor een thema te kiezen wat een child thema is binnen een ander hoofdthema. Het is dan namelijk noodzakelijk om beide te installeren en bijgewerkt te houden, en vaak is er veel bijkomende zaken in die je geheel niet gaat gebruiken. Een onderdeel waar je dus interesse in hebt zit gebundeld met een hoop andere code. Wat het onnodig zwaar kan maken. 

Probeer dus waar mogelijk om een volwaardig thema te kiezen, wat niet onderdeel is van een ander hoofd thema. 

Wordt er gereageerd op support forum berichten

Ook is het belangrijk om te kijken of er binnen redelijke termijn gereageerd wordt op forum berichten van gebruikers door de makers van het thema. Als je ziet dat er al geen antwoorden meer komen, of hier maanden op gewacht dient te worden dan is dit een indicatie dat dit op een laag pitje staat bij de ontwikkelaars. Zelfs met een gratis thema is het niet ongebruikelijk om binnen een dag of twee al reactie te krijgen van de ontwikkelaars. 

Welke editor wordt gebruikt voor het bewerken van het thema

Er zijn meerdere editors beschikbaar die gebruikt kunnen worden binnen WordPress om aan je thema te werken. Dit wordt meestal omschreven als FSE of Full Site Editing, Gutenberg of een derde partij website builder zoals Elementor. Dit is geheel eigen keuze welke je hierin het fijnst vind werken, we raden voor beginners echter vaak aan om voor FSE of Gutenberg te kiezen. Dit is eenvoudig in gebruik en vereist geen specialistische kennis van andere builders. 

Werkt dit samen met de door jouw gebruikte plug-ins? 

Indien je al een WordPress installatie hebt draaien met ook plug-ins dan is het raadzaam om ook te controleren of de door jouw gebruikte plug-ins ook samenwerken met het thema. Vaak is dit geen probleem, maar ik raad wel aan om dit even te controleren binnen het thema, en ook enige beoordelingen hierop na te kijken. 

Verder is het niet aan te raden om lukraak thema’s te installeren in een productiesite, zelfs als je deze namelijk verwijderd kan dit nog onnodige sporen achterlaten in bijvoorbeeld de database. Wat ook op de lange termijn zeker voor vervuiling kan zorgen. Ook zijn enige thema’s die je niet gebruikt beter te verwijderen uit je installatie, dit zorgt namelijk ook voor vervuiling in je bestanden. En ook mogelijke beveiligingsrisico’s. Elk onderdeel wat je dus niet actief gebruikt is te verwijderen binnen je WordPress website. Dit om hem slank en veilig te houden. 

Wil jij ook de beste fundering voor jouw volgende project in WordPress? Neem dan een kijkje in ons Linux hosting pakket. Voor een scherpe jaarlijkse prijs heb je de beste specificaties!